Diş beyazlatma, çeşitli nedenlerle diş yüzeyinde oluşan, polisaj cila işlemleri ile geçmeyen renklenmelerde, diş yüzeyini kaldırmadan dişlerinizin doğal rengini açmayı amaçlayan kozmetik bir diş işlemidir.
Diş muayenehanesinde diş hekimi tarafından veya evde diş hekiminin önerdiği beyazlatma ürünleri kullanılarak yapılabilecek bir tedavidir.
Beyazlatma işlemine geçilmeden önce ilk olarak, dişlerin mevcut rengi ve genel sağlık durumunu değerlendirilir. Dişlerdeki lekelerin nedenleri, şiddeti, ağız içindeki çürükler ve diş etlerinin sağlığı bu aşamada önemlidir. Ayrıca diş yüzeylerindeki plak ve tartarların temizlenmesi de beyazlatma işleminin etkinliğini arttırmaktadır.
Nasıl uygulanır?
Öncelikle diş etlerinin beyazlatma ajanına maruz kalmaması için diş etlerine bariyer uygulaması yapılır. Sonrasında dişlere özel bir beyazlatıcı jel uygulanır ve bu jeli aktive etmek için güçlü bir lazer veya ışık kaynağı kullanılır. Seans süreleri ve sayısı hekim kontrolünde ayarlanarak işlem sonlandırılır.
Diş beyazlatma işlemi zararlı mıdır?
Diş beyazlatma işlemi genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak bazı durumlarda potansiyel riskler taşıyabilir. Profesyonel diş hekimleri tarafından yapılması önerilir çünkü kontrollü bir ortamda ve uygun miktarda ajan kullanılarak yapılır. Evde yapılan veya kontrolsüz kullanılan ajanlar diş minesine zarar verebilir ve diş etlerine tahrişe yol açabilir. Özellikle aşırı ve sık diş beyazlatma işlemleri diş hassasiyetine, diş minesinde incelmeye ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, diş beyazlatma işlemi düşünülüyorsa, öncelikle bir diş hekimi ile danışmak önemlidir.
Diş beyazlatma işleminden sonra nelere dikkat etmeliyiz?
Beyazlatma tedavisinde, dişin yüzeyine uygulanan beyazlatma ajanların aktivasyonu 24 saat boyunca devam eder. Bu nedenle ilk 24 saat oldukça önemlidir.
Beyazlatma tedavisinin uzun ömürlü olması için beslenmeye dikkat edilmelidir. Özellikle renkli, boyayıcı gıdalardan kaçınılmalıdır. Kahve, çay, sigara, salça, vişne suyu, kırmızı şarap vb. gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Asitli içecekler tüketilmemelidir.
Ayrıca beyazlatma sonrası çok soğuk ya da çok sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi hassasiyeti arttırabilir. İşlem sonrası hassasiyetin minimum olması için florürlü ve hassasiyet önleyici diş macunu önerilmektedir.
Sağlıklı beyaz gülüşler dileriz 🙂