Periodontal dişeti hastalığı nedir?
Fethiye Periodontoloji, Dişeti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabi hastalıkların genel adıdır. İlerleyen yaşlarda meydana gelen diş kayıplarının büyük bölümünden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar belirti verdiği anda, erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Fethiye Periodontoloji, Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavi ile çene içinde iyileştirilmesi; doğal dişlerin korunmasına, çiğneme fonksiyonunun geri kazandırılmasına ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. Periodontal hastalığın ilk döneminde (gingivitis), dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Fethiye Periodontoloji, Erken dönemde çok fazla rahatsızlık belirtisi olmadığından önemsenmeyebilir ancak tedavi edilmediği taktirde hastalık periodontitis olarak adlandırılırken dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir. Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişlerin bağlı olduğu çene kemiğinde hasar oluşturur. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.
Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?
Dişeti hastalıklarının birçok belirtisi vardır. Bunlar arasında
- Diş fırçalama sırasında kanayan kırmızı, şiş ve hassas dişetleri
- Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen dişetleri
- Diş ve dişeti arasında iltihabi akıntı
- İlerleyen durumlarda sallanan ve aralanan dişler
- Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki çiğneme ilişkisinin değişmesi
- Sürekli kötü ağız kokusu bulunmaktadır. Bu şikayetlerin en az birinin varlığında mutlaka diş hekimine baş vurulması gerekmektedir. Düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.
Diş eti hastalığı nasıl önlenir?
Periodontal hastalığın önlenmesi bireysel ve doğru olarak uygulanan ağız hijyenine bağlıdır. Günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama, diş ipliği, diş ara fırçası kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Antibakteriyal gargara kullanımı günlük rutine eklenebilir. Günlük ağız bakımı işlemleri diştaşı oluşumunu en az düzeye indirebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmekte, mevcut diş plağı renkleşmesinin ve/veya diştaşının belirli aletler ile uzaklaştırılması gerekmektedir.
Diş eti hastalıklarının tedavisi neleri kapsamaktadır?
Dişeti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanması ile kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve bazı iltihap yapıcı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi sayesinde dişeti tekrar dişe yapışır ve dişeti büzülerek kemik ile diş eti arasındaki diş eti cebi kaybolur. Daha ilerlemiş vakalarda ise cerrahi tedavi düşünülmektedir. Derin periodontal ceplerdeki diş taşları temizlenir, oluşmuş olan cep büzülerek kaybolur. Düzgün bir kök yüzeyi sağlanarak, daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturulabilir. Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Gummy smile (Diş eti gülümsemesi) nedir?
Gummy smile; bireylerin gülümsediği zaman diş etlerinin normalden çok görünmesine denir. Derin diş eti gülümsemesi şeklinde de tarif edilebilir. Derin diş eti görünümü tedavilerinde, hafif vakalar bazen sadece diş etlerine ufak seviyelemeler yapılarak düzeltilebilirken, bazen de kemiğe de müdahale edilerek düzeltme işlemi yapılabilmektedir. Yapılan tedavi sonucu, diş etlerinin birbirine uyumu sağlanır ve görünürlüğünü azalarak daha az görülen dişetlerine sahip olunur. Hafif görünürlüklerde diş eti seviyesi lazer veya bistüri ile gerçekleştirilirken, şiddetli görünümlerde botoks ve cerrahi işleme gerek duyulur.
Derin diş eti görünümünde uygulanan tedaviler;
Eğer gülüşünüzü etkileyen faktör, üst dudak kasının aktifliği ise, tedavi için botoks enjeksiyon yöntemi kullanılır. Tedavi kararı diş eti uzmanı muayenesi sonrası verilmektedir. Basit ve kolay bir yöntemdir. Botoks, dudağı yukarı çeken kaslara uygulanır ve uygulanan enjeksiyon ile kasların hareketi azaltılır. 10-15 dk süren bir uygulamadır. Uygulanan botoks işlemi ile dudak gülüş formunu bozmayacak şekilde diş etini maskeler. Botoks uygulamasında hastanın 4-6 ay içerisinde gülme sırasında dudağının çok fazla yukarı doğru hareket etmesi engellenebilir. Tekrarlanması gerekmektedir. Basit ve cerrahi işlem gerektirmemesi sebebi ile sıklıkla tercih edilmektedir.
Ortodonti Tedavisi
Ortodonti uzmanı muayenesi sonucu üst çenenin yukarı gömülmesi ile diş eti görünümü azaltılması işlemi sağlanabilir. Bu işlem kalıcıdır, yenilenmesi gerekmez.