Fethiye Pedodonti, Çocuklarda ilk diş muayenesi yaklaşık olarak 1 yaş döneminde yani ilk süt dişinin sürmesini takiben yapılmalıdır. Bu muayenenin uzman bir pedodontist tarafından yapılması önerilmektedir. İlk muayenenin bu kadar erken olmasının en önemli nedeni velilere fırçalama ve beslenme alışkınlıklarını doğru bir şekilde aktarmaktır. Erken dönem çocukluk çağı çürükleri (biberon çürüğü) tam olarak bu yaşlarda başlamaktadır. Bundan sonrasında 6 ayda bir doktor kontrolü, çürük veya olası bir problemin oluşmadan önüne geçmek için çok değerlidir. Çünkü çocuk diş hekimliğinde koruyucu tedaviler önemli bir yer kaplamaktadır. Bu sayede sorunlar büyümeden müdahale edilebileceği için çocuklarda oluşabilecek bir diş hekimliği korkusunun da önüne geçilmiş olur.
İlk diş muayenesinde velilere genel bilgiler verilirken, çocuklara da hangi aletlerin nasıl çalıştığı, ne işe yaradığı gibi bilgiler anlatılarak çocukların rahatlatılması önemlidir. Pedodontistlerin bu yaklaşımı çocukların diş hekimliği korkusunu yenmesini hatta tamamen ortadan kalkmasını ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktadır.
Fethiye Pedodonti, Özel ilgi gerektiren çocuklarda (diş hekimi korkusu çok fazla olan, engellilik durumu olan vb.) veliler yönlendirilerek genel anestezi altında gerekli tüm tedavilerin ve koruyucu uygulamaların gerçekleştirilmelidir. Dişlerin ilk çıktığı yaşlardan itibaren her yaşta uygulanabilmektedir.
Düzenli kontrollerle büyüme ve gelişme evrelerinin takibi kolaylaşır. İskeletsel düzenlemeler yapılarak gelecekte karşılaşabileceği estetik, fonetik, psikososyal problemlerinin önüne geçilmiş olunur. Bazı durumlarda da kötü alışkanlıkların (Parmak emme, Damak emme, Tırnak yeme, Kalem ısırma vb.) iskelet gelişimini saptırabileceği için bırakılması yönünde velilere ve çocuk hastalara tavsiyelerde bulunulmalıdır.
Dental travma sonrasında multifaktöriyel değerlendirmeler yapılarak doğru endikasyonlarla süt ve daimi dişlerin tedavileri tamamlanmalıdır. Bunun için travmanın hemen sonrasında pedodonti uzmanlarına danışılmalıdır. Çocuklarda dental travma yaralanmalarının yetişkinlere göre daha sık olduğu unutulmamalıdır.
Fethiye Pedodonti, Çocuklardaki süt ve daimi dişlerin (restoratif ve endodontik) tedavilerini gerçekleştirilirken, çocukların çürük riski grubunu belirleyerek tedavi planlamalarına eklenir. Bazı koruyucu pedodonti uygulamaları şunlardır:
Fissür örtücü (Diş ojesi)
Süt ve daimi dişler, ilk sürdüklerinde diş minesi oluşumunu tamamlamadığından çürük oluşumuna çok yatkındır.
Dişlerin çiğneme yüzünde bulunan girintili, çıkıntılı yapılara (fissür) gıda birikimi çok hızlı çürük oluşumuna neden olacağından bu yüzeylere mutlaka koruyucu bir örtücü uygulanmalıdır. Fissür örtücü (diş ojesi) denilen bu yöntemle bu yüzeylerin üzeri akışkan bir dolgu maddesi ile örtülür. Diş çürük uyaranlarına karşı sağlamlaşır.
Flor Uygulamaları (Mine Koruyucu)
Flor, dişlerin çürümesini önleyen, dişin yapısına katılarak dişin yapısını sağlamlaştıran çok önemli bir elementtir. Yeni süren daimi veya süt dişleri henüz diş minesi oluşumunu tamamlamadığından çürüklere karşı çok hassastır. Flor bu yapıyı çürüklere karşı sağlamlaştırır. Pedodontistler tarafından uygulanan bu yöntem ile ileride oluşacak diş çürüklerinin daha başlamadan önüne geçilmiş olur.
Yer Tutucu
Süt dişleri çocukların yeme-içme fonksiyonu dışında alttan gelecek daimi dişlere yer tutması nedeniyle de çok önemlidir. Olası bir süt dişinin erken kaybında, dişler öne doğru kayarak alttan gelecek olan daimi dişin yerini kapatırlar. Bu da ileride çapraşıklık problemi yaratır. İşte bu nedenle süt dişinin erken kaybında mutlaka bir o dişin yerini kapatacak yer tutucu yapılmalıdır.
Bu yer tutucular kaybedilen süt dişinin yerine veya süt dişin sayısına göre sabit veya hareketli olabilmektedir.
Parmak Emme Alışkanlığı
Çocuklarda küçük yaşta başlayan parmak emme alışkanlığı, belli bir yaştan sonra bırakılmazsa kalıcı diş ve çene problemlerine neden olmaktadır. Bu durumlarda tedavi alternatifleri mevcuttur. İlk olarak çocuğa asla kızarak yaklaşılmamalı, cezalandırmak yerine sevecen konuşmalarla bu sorunun önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Eğer parmak emme alışkanlığı devam ediyorsa alternatif ağız içi apareyler ile bu alışkanlık bıraktırılmaya çalışılır.